In Groningen vinden door de aardgaswinning steeds meer en zwaardere aardbevingen plaats. Begin 2014 presenteerde Minister Kamp aan de Tweede Kamer en aan de inwoners van Groningen plannen om de gaswinning in het Groningenveld aan te passen. Ook zullen maatregelen genomen worden voor het versterken van huizen en van vitale infrastructuur als dijken en de gas- en elektratransportnetten. In dit artikel wordt toegelicht hoe aardbevingen de vitale infrastructuur kunnen beïnvloeden en welke maatregelen hiertegen mogelijk zijn.
De aardgaswinning in Groningen leidt tot een in de tijd toegenomen kans op zwaardere aardbevingen, zoals begin 2013 is aangegeven door Staatstoezicht op de Mijnen (SODM) [1]. Naar aanleiding daarvan heeft het Ministerie van Economische Zaken besloten om onderzoek uit te voeren naar de vitale onderdelen van de infrastructuur. In de eerste helft van 2013 is hiervoor een eerste analyse gemaakt (Quick Scan [2]) en in december 2013 is het nader onderzoek gepresenteerd ([3], [4], [5], [6]).
In het onderzoek stonden twee vragen centraal. De eerste vraag was welke locaties en onderdelen van vitale infrastructuren door aardbevingen een te grote kans op functieverlies lopen. De aansluitende tweede vraag was welke maatregelen prioriteit hebben om de inwoners van het gebied veilig achter de dijken te kunnen laten wonen en om in heel Nederland de elektriciteit en gaslevering door te kunnen laten gaan. De volgende onderdelen van de infrastructuur zijn beschouwd:
- Primaire en secundaire waterkeringen inclusief waterkerende constructies
- Elektriciteitsvoorziening via het hoogspanningsnetwerk
- Buisleidingen inclusief gasleidingen.
In dit artikel worden alleen de effecten op de waterkeringen en waterkerende kunstwerken besproken. De aanpak van de overige constructies heeft volgens dezelfde aanpak (wat betreft belastingen) plaatsgevonden.