Vroom en Schokindustrie leveren fundering voor kunstproject Het Palenhuis

Vroom Funderingstechnieken, Vroom Betonbouw, Schokindustrie en Kunstenaar Piet van Wijk gaan samenwerken voor de totstandkoming van het kunstwerk ‘Het Palenhuis’ in Amsterdam. De kunstenaar heeft een prijsvraag gewonnen die was uitgezet door de Gemeente Amsterdam. Vroom en Schokindustrie leveren de volledige fundering voor dit kunstwerk.

Met deze ‘ode aan de heipaal’, een 20 meter hoog huis op palen, visualiseert Piet van Wijk hoe Amsterdam is gebouwd op miljoenen palen. Zonder deze fundering zou de stad wegzakken in het drassige veen.

Het kunstwerk komt te staan in de Sluisbuurt op het Zeeburgereiland, dichtbij de entree van de Piet Heintunnel. Een opvallend object dat ook als een ontmoetingsplek voor de bewoners van deze nieuwe duurzame wijk in Amsterdam zal fungeren.

Samenwerking Vroom en Schokindustrie

Er bestaat een nauwe samenwerking tussen Schokindustrie en Vroom Betonbouw voor de montage van de producten. Hiermee worden alle zorgen rond het realiseren van een goede fundering uit handen genomen. Zo ontstaat een complete fundering uit één hand! Vroom levert het heiwerk en de montage van de funderingsplaat op de heipalen. De funderingsplaat en de heipalen worden door Schokindustrie geleverd. In de funderingsplaat komen 28 ankers voor de bevestiging van de stalen buizen, die door Tata Steel worden geleverd en die de heipalen visualiseren. Daarbovenop komt het stalen huis.

Dolgelukkig

Piet van Wijk: "Mijn Palenhuis, is een ode aan de oer-Hollandse heipaal. Tot mijn vreugde stemden de meeste Amsterdammers op mijn ontwerp en het huis gaat er komen, 20 meter hoog. Mede dankzij de enthousiaste steun van Vroom Funderingstechnieken, Vroom Betonbouw en Schokindustrie. Het is fantastisch dat door dit kunstwerk zichtbaar wordt hoe Amsterdamse huizen er eigenlijk uitzien. Ik ben dolgelukkig met deze samenwerking.

Foto’s: artist impressions van Het Palenhuis.