VAKBLAD EN KENNISPLATFORM
Vandaag is editie nummer 4-2024 van het vakblad GEOtechniek verschenen met hierin een mooie special rondom de Funderingsdag 2024!
De komende jaren ligt er de taak om de Nationale Bijlagen bij de nieuwe Eurocode 7 te actualiseren. De Eurocode 7 is ondertussen vrijwel gereed, de vertaalslag naar de Nederlandse bijlage zal nog volgen. Belangrijk voor het dagelijkse werk voor geotechnische ingenieurs.
De afgelopen jaren heeft een brede commissie het “Handboek Construeren met grond”, beter bekend als CUR162, volledig herzien. CUR162 was een goed handboek waarmee veel geotechnici zijn opgegroeid, maar na ruim 20 jaar werd het tijd voor een flinke opfrisbeurt. De inzichten over het gedrag van grond hebben niet stilgestaan en het vernieuwde handboek geeft nu een state-of-the-art overzicht. Ook organisatorisch is er veel veranderd: de uitgave is niet meer door CUR verzorgd, maar door CROW én het boek is beschikbaar als onderdeel van de digitale kennisbank van het CROW (er is nog wel de mogelijkheid om een pdf te printen). Een belangrijke overweging om over te schakelen op een digitale vorm is dat in de toekomst sneller wijzigingen doorgevoerd kunnen worden dan bij een papieren uitgave.
Internationaal wordt er hard gewerkt aan de nieuwe Eurocode voor Geotechniek die in 2024 middels een ‘Formal vote’ door alle landen moet worden goedgekeurd. De laatste commentaarronde, de ‘Formal Enquiry’ zal plaatsvinden tussen 1 september en 21 december 2022. Een belangrijk deel van het op 21 december in te dienen commentaar is gedurende het afgelopen jaar al samengesteld door internationale werkgroepen, waarin Nederland breed is vertegenwoordigd.
Vroom Funderingstechnieken, Vroom Betonbouw, Schokindustrie en Kunstenaar Piet van Wijk gaan samenwerken voor de totstandkoming van het kunstwerk ‘Het Palenhuis’ in Amsterdam. De kunstenaar heeft een prijsvraag gewonnen die was uitgezet door de Gemeente Amsterdam. Vroom en Schokindustrie leveren de volledige fundering voor dit kunstwerk.
Van productontwikkeling, productie en levering tot planning en installatie: NAUE is leider op de wereldmarkt voor full-service van succesvolle, ecologische, langdurige en duurzame geotechnische oplossingen. Prosé Geotechniek heeft een lange historie in het leveren en installeren van geotechnische materialen op de Nederlandse en internationale markt.
Eén van de faalmechanismen waarop de Nederlandse waterkeringen worden beoordeeld, is piping: het ontstaan van kanaaltjes in de zandige ondergrond van een dijk, waar water doorheen sijpelt. Als het gaat om kleine hoeveelheden, is dat geen probleem. Maar een grotere waterstroom die zand meevoert, kan een dijk ernstig verzwakken.
In het blad OTAR 6 2020 werd onlangs een artikel gepubliceerd over grindkernen voor zettingsvrije fundering van civiele werken als alternatief voor heipalen. Lees het artikel hieronder.
Rijd je op de N347 richting Rijssen, dan kan het prachtige nieuwe kantoorpand van MOS Grondmechanica (MOS) je bijna niet ontgaan. Het Mos-team verhuisde van Almelo naar De Bleek 40 in Enter. Het kantoor ligt op het industrieterrein ‘De Elsmoat’.
Deltares voert in samenwerking met Wetterskip Fryslân en Fugro onderzoek uit naar het faalmechanisme piping aan de Friese Waddenzeekust. Het onderzoek is onderdeel van het landelijke Hoogwaterbeschermingsprogramma.
De herziening van de Nederlandse Praktijkrichtlijn voor geotechniek, bepaling van het axiaal draagvermogen van funderingspalen door middel van proefbelastingen is gepubliceerd.
Bij geotechnisch onderzoek wordt gebruik gemaakt van de normenserie NEN-EN-ISO 14688. Deel 1 van deze norm betreft de identificatie en het beschrijven van de grond en deel 2 voor de grondslagen voor classificatie. Deze normen zijn voorzien van Nederlandse bijlagen.
Per 1 juli 2020 is geotechnisch onderzoeksbedrijf Hoogveld uit Almelo onderdeel van de Geonius Groep. Dit betekent dat alle werkzaamheden van de bedrijven Hoogveld Geo, Hoogveld Rail en Hoogveld Advies vanaf nu worden uitgevoerd onder de verantwoordelijkheid van Geonius onder de nieuwe naam Hoogveld Geonius BV.
Vincent van Delft, civieltechnisch adviseur geotechnische constructies, verdedigde onlangs zijn sciptie over de invloed van de grond op het knikgedrag van een damwand. Belangrijkste resultaat is dat de grond een significante bijdrage kan leveren aan de knikstabiliteit van een damwand, een bijdrage die in de huidige ontwerp praktijk niet wordt meegenomen in de berekeningen.
Fundamenteel beter: voor de buurt, voor de natuur én voor de betrouwbaarheid. Trots lanceert A.P. van den Berg GeoTechnology de campagne ‘Fundamenteel beter…’ voor de Pile Pusher Pro.
In BIGNieuws van uitgeverij CMedia verscheen een artikel over de versterking Waaldijk. Bekijk hier de PDF van het artikel.
ProRail, de overheidsinstelling die het Nederlandse spoorwegnet beheert, heeft Fugro en twee andere partners een driejarig raamcontract gegund voor geotechnisch onderzoek ter ondersteuning van de vernieuwing van bestaande spoorlijnen in heel Nederland.
Bij geotechnisch onderzoek wordt gebruik gemaakt van de normserie NEN-EN-ISO 14688. Deze normen zijn voorzien van Nederlandse bijlagen. Het gaat om deel 1 voor de identificatie en het beschrijven van de grond en deel 2 voor de grondslagen voor classificatie. Deze delen zijn aangepast. Belanghebbenden kunnen tot 1 juni 2020 hun input geven.
In het vakblad Cement verscheen onlangs het artikel "De eyecatchers van de RijnlandRoute", over het nieuwe knooppunt Hofvliet. Het artikel werd geschreven door Sander Prakken (DEME Group), Ton Boeters (Royal HaskoningDHV), Nick Nass en Richard Westerbeek (Mobilis TBI).
In het tijdschrift Bodem nummer 2 beschrijft Arend van Woerden, consultant GebiedsAdvies bij Sweco Nederland, samen met collega's uit de bodemdalingswereld hoe binnen de Regio Deal Bodemdaling Groene Hart lokale en regionale overheden hun krachten bundelen en 23 innovatieve projecten opzetten om bodemdaling te tackelen. #bodem #klimaatadaptatie #bodemdaling #RegioDealBodemdalingGroeneHart
Met de lancering van het online #funderingsloket voor landelijke #funderingsproblematiek en #bodemdaling in januari 2020 zijn het aantal dagelijkse meldingen verveelvoudigd. Er was al een stijging in het aantal meldingen sinds de droge zomer van 2018 en 2019 bij het bemande funderingsloket. Het online loket (https://loket.kcaf.nl) maakt het eenvoudiger een melding achter te laten, dat kan de stijging verklaring. De meldingen zijn verwerkt in de nieuwe overzichtskaart (april 2020).
Fugro zal de komende 3 jaar een uitgebreid geotechnisch onderzoek en de daaropvolgende ontwerpwerkzaamheden voor de verbetering en verbreding van de snelweg A9 in Nederland uitvoeren. Naast het geotechnische grondonderzoek zal Fugro het geotechnische ontwerp van alle civiele constructies voor de verbreding van de snelweg verzorgen, inclusief keerwanden en grondlichamen.
Funderingsbedrijf Hylkema uit Kampen neemt de Nederlandse en Belgische vestiging van Jacbo over, bekend van de mortelschroefpalen. Eerder dit jaar lijfde het jonge bedrijf ook al Drukpaal.nl in. "Het verschil tussen de de theaterwereld en de funderingsbranche blijkt helemaal niet zo groot.”
Bij de A16 Rotterdam werkt de funderingscombinatie Voorbij Funderingstechniek / Franki Foundations, in opdracht van bouwcombinatie De Groene Boog (BESIX, Dura Vermeer, Van Oord, Mobilis TBI, Croonwolter&dros). Op het Terbregseplein in Rotterdam drukt de Quattro Piler met behulp van vier klemmen die onafhankelijk van elkaar bewegen, damwandplanken de grond in.
Kan dit op de millimeter nauwkeurig? En kunnen opdrachtgevers deze informatie gebruiken om te komen van data naar beleid? Met deze vragen heeft men zich bij Sweco en Sensar het afgelopen jaar beziggehouden. Via een SBIR-traject hebben zij deze technische innovatie kunnen onderzoeken. Dit onderzoek heeft veel nieuwe inzichten, ervaringen en uitdagingen met zich mee gebracht.
De van origine Nederlandse sondeertechnologie levert belangrijke meetdata op voor het inschatten van grondgedrag en het maken van betrouwbare funderingsontwerpen in de bouwindustrie. De kwaliteit van de meetinstrumenten en de metingen zijn daarin een bepalende factor.
Een mooi project in hartje Groningen, waarvoor BAUER Funderingstechniek een bijdrage middels MIP soilmix wanden heeft geleverd.